TERAZ18°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Staszic: Warsztaty gastronomiczne slow food [ZDJĘCIA]

czw., 1 lipca 2021 10:13

Po długiej pandemicznej przerwie uczniowie I Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica we Wschowie wzięli udział w „Warsztatach Gastronomicznych Slow Food” oraz szkoleniu poświęconemu „Podstawom systemów jakości w przemyśle spożywczym” organizowanych przez Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego w Kalsku.

Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Powiecie Wschowskim.

Przed przystąpieniem do warsztatów uczniowie wysłuchali wykładów dotyczących: ”Żywienia człowieka – zapotrzebowaniu na składniki odżywcze” oraz „Systemów jakości w przemyśle spożywczym” prowadzonym przez dr Justynę Korycką – Korwek.

Kolejnym etapem były warsztaty praktyczne z organizacji miejsc pracy i utrzymania higieny a także przygotowanie dań zgodnie z filozofią Slow Food. Uczniowie przygotowali kotleciki z kurczaka i warzyw, pieczone warzywa z humusem, risotto dyniowe z kurczakiem, deser Tiramisu, sałatkę z kaszą bulgur i pieczoną dynią oraz przepyszne smoothie owocowo-warzywne.

(Starostwo Powiatowe we Wschowie)

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 0

    reklama

    Dla Ciebie

    18°C

    Pogoda

    Kontakt

    Nekrologi